Stavěny podle ČSN 73 42 32 - Individuálně stavěné kachlové sporáky
- hlavní funkcí sporáku je tepelná úprava potravin; druhotně ho lze používat k topení
- dimenzuje se na počet strávníků
- sporákové ohniště je záměrně konstruováno na malé množství paliva (sporák = spořit)
- správně navržený a postavený kachlový sporák dosahuje účinnosti 55 až 60%, což je pro potřeby vaření a pečení ideální
- pro udržení rovnoměrného tepelného výkonu je perioda přikládání 2x až 3x za hodinu
- součástí sporáku jsou nejen základní funkční prvky, ale především:
- plotna určená k vaření
- minimálně jedna pečící trouba
- volitelně i další trouby, které jsou určeny především k pečení cukroví a sušení bylinek nebo jako zásobník na teplou vodu tzv. kamnovec resp. měděnec
- doplňujícím funkčním prvkem může být ležení
- při stavbě pláště sporáku lze vybírat z široké nabídky glazovaných keramických kachlů
- z pohledu vytápění se sporák chová jako lehká kamna