Kachlové sporáky

Stavěny podle ČSN 73 42 32 - Individuálně stavěné kachlové sporáky

  • hlavní funkcí sporáku je tepelná úprava potravin; druhotně ho lze používat k topení
  • dimenzuje se na počet strávníků
  • sporákové ohniště je záměrně konstruováno na malé množství paliva (sporák = spořit)
  • správně navržený a postavený kachlový sporák dosahuje účinnosti 55 až 60%, což je pro  potřeby vaření a pečení ideální
  • pro udržení rovnoměrného tepelného výkonu je perioda přikládání 2x až 3x za hodinu
  • součástí sporáku jsou nejen základní funkční prvky, ale především:
    -   plotna určená k vaření
    -   minimálně jedna pečící trouba
    -   volitelně i další trouby, které jsou určeny především k pečení cukroví a sušení bylinek nebo jako zásobník na  teplou vodu tzv. kamnovec resp. měděnec
  • doplňujícím funkčním prvkem může být  ležení
  • při stavbě pláště sporáku lze vybírat z široké nabídky glazovaných keramických kachlů
  • z pohledu vytápění se sporák chová jako lehká kamna