KRBY
Stavěny podle ČSN 73 42 30 - Krby s otevřeným a uzavíratelným ohništěm
- hlavní funkcí krbu je začlenění živlu ohně do interiéru; druhotnou funkcí je vytápění prostor
- otevřené krby mají díky nízkým spalovacím teplotám a značnému přebytku spalovacího vzduchu velmi nízkou účinnost kolem 10 – 15 %
- krby s krbovou vložkou dosahují účinnosti kolem 40 – 80 %
- je dostupný široký výběr krbových vložek – konstrukce, materiál, tvar, druh prosklení
- v závislosti na konstrukci krbové vložky a pláště lze vytápět i více místností
- při použití velice kvalitních materiálů lze při individuální konstrukci obestavby dosáhnout intervalu přikládání 2 až 3x denně
- plášť může být postaven v kombinaci glazovaných keramických kachlů a omítaných keramických ploch
- plášť může mít takřka libovolný tvar, velikost a barvu
- přiveden centrální přívod spalovacího vzduchu
Konstrukci, účinnost a způsob předávání energie u krbů s krbovou vložkou lze kombinovat v mnoha variantách.
Nejčastěji používané konstrukce krbů:
1) Otevřený teplovzdušný krb s nevyhřátým pláštěm
- obestavba krbu z izolačních materiálů + nasávací a odvětrávací mřížky
2) Otevřený teplovzdušný krb s vyhřátým pláštěm
- obestavba krbu z tepelně vodivých materiálů (šamot, kachle) + nasávací a odvětrávací mřížky
3) Sálavý krb
- obestavba krbu z tepelně vodivých materiálů (šamot, kachle)
4) Akumulační krb
- obestavba krbu z tepelně vodivých materiálů (šamot, kachle) + tahový systém ~ akumulační prstence nebo zásobník
5) Krb s hypokausten systémem
- obestavba krbu z tepelně vodivých materiálů (šamot, kachle) + tahový systém ~ akumulační prstence nebo zásobník + druhý plášť umístněn v druhé místnosti nebo v patře
6) Teplovodní krb
- obestavba krbu převážně z izolačních materiálů + nasávací a odvětrávací mřížky
7) Krbová kamna
- volně stojící průmyslově vyráběná kamna, která se pouze napojí na komín popř. na topenářské rozvody
- vyrábějí se v široké škále použitých materiálů a provedení: akumulační, sálavé, teplovodní
- mají kachlové, kamenné nebo ocelové pláště
PECE NA CHLÉB A PIZZU
Hlavní funkcí domácí pece je tepelná úprava potravin.
Podle druhu zvolené konstrukce je možné s relativně malou dávkou kvalitního dřeva v průběhu několika hodin postupně upéct kupříkladu maso, domácí chléb a pizzu aj.